Chromefälgar

Liam Doran och Hansen Motorsport överraskande guldmedaljörer i X Games

2 augusti, 2011
17:07
Hansen Motorsports förare Liam Doran vann X Games 17 Rally och tog knep guldmedaljen efter en stark prestation där han i finalen slog förre rallyvärldsmästaren Markus Grönholm.

- En fantastisk seger, jublar Kenneth Hansen, numer teamchef i det egna stallet. Jag är så glad och stolt över att vi som ett nybörjarteam i de här sammanhangen lyckas vinna redan i första försöket.

Det svenska teamet fick en bra början på X Games Rally när Liam redan under träningarna visade att han var riktigt snabb. Liam, som kör en Monster Citroen C4 från Hansen Motorsport, fick dock problem i tidskvalet och tvingades gå den långa vägen genom utslagningsheaten. I semi-finalen slog han ut Tanner Foust, som leder Rallycross-EM, för att därefter möta Grönholm i finalen. I bäst av tre försök avgjorde Liam tävlingen efter två raka segrar.

- Liam har verkligen kört bra, racestrategin var perfekt och teamet har jobbat sammansvetsat, kommenterar Kenneth Hansen.

Doran var blixtsnabb i starterna och ryckte direkt några meter på den rutinerade Grönholm. Jokerspåret blev triumfkortet för den unge engelsmannen, som med sin smarta taktik fintade bort Grönholms chanser. Med en felfrikörning gick Liam Doran segrande över mållinjen och vann X Games 17 Rally.

Svenske Kenny Bräck vann samma klass för två år sedan.

Imorgon, söndag (amerikansk tid), körs rallycrosskategorin, något som borde passa Doran och Hansen-teamet väl.

- Visst är det så, men vi tar inte ut något i förskott, säger Hansen, väl medveten om att inga favörer av föregående framgångar ges. Vi jobbar på och tar en sak i taget. Vi har en bra bil, en bra förare och ett bra gäng, mer kan vi inte göra, sen får vi se hur långt det tar oss.

Liam får ett namnstart motstånd i amerikanske superstjärnorna Travis Pastrana, Ken Block, Tanner Foust men även Michael Jernberg finns med på startlinjen.