28000 besökte Tierp Arenas invigning förra helgen

Solen sken, publiken kom och Europarekord slogs. Tierp Arenas invigningstävling, Sweden Internationals med EM i dragracing blev en folkfest som besöktes av 28000 personer
17 juni, 2011
23:56

För drygt ett år sen togs det formella första spadtaget för bygget av Tierp Arena. De faktiska byggnationerna av anläggningen drogs igång några månader senare, och den 9 till 12 juni i år, kördes EM i dragracing på den helt nybyggda arenan. Tävlingen besöktes av intresserade från hela världen. Tierp, samhället som för något år sen hade väldigt lite hopp om framtiden, har nu blivit centrum för Europeisk dragracing.

–Vi är nöjda med hur tävlingarna och evenemanget förlöpte. Vi kunde så klart ha gjort en hel del mycket bättre, men tidsbristen gjorde att en del saker blev lidande. Trots detta, var den tillresta publiken och tävlingsteamen väldigt nöjda, och det är ju huvudsaken, säger Patrik Larsson, media och informationsansvarig på Tierp Arena.

28000

När siffrorna från helgens stora urladdning nu börjat räknas samman, visar det att tävlingen blev en succé sett till antalet besökare. Det totala antalet besökare uppgick till 28000, där lördagen stod för den största andelen. Läktaren med över 20000 sittplatser var som mest fylld till 70-80 % dvs. 14-16000 personer.

–28000 besökare på första försöket är riktigt bra. Men vi hade alla väderleksprognoser emot oss under finalsöndagen, då de visade att det skulle bli regn. Andelen spontanbesökare skulle alltså kunnat vara ännu högre. Vi fick några droppar på morgonen, annars sken solen, precis som den gjort tidigare under hela tävlingen, säger Patrik.

Rekord

Tävlingen i sig bjöd på många överraskningar och personliga rekord. Men allra roligast för arrangören är de tre officiella Europarekord som slogs. Utöver det gjordes även nya rekordnoteringar på den för klassen Top Fuel Dragster nya tävlingssträckan 1000 fot.

På grund av de senaste årens utveckling i Top Fuel Dragster, har bilarna nu nått en gräns där säkerheten börjar att riskeras. Därför har en övergång från den klassiska sträckan 402,33 meter (1/4 Amerikansk mile) ner till 1000 fot (304,8 meter) inletts. I USA är sträckan 1000 fot för Top Fuel redan standard. Europa väntas följa efter, och först ut att anpassa sig till den nya standarden är Tierp Arena.

Officiella Europarekord slagna på Tierp Arena under Sweden Internationals:

Top Methanol Dragster ET: 5,298 sekunder, Dave Wilson, England

Top Methanol Funny Car toppfart: 406,93 km/h, Ulf Leanders, Sverige

Pro Stock Bike toppfart: 306,12 km/h, Fredrik Fredlund, Åland