Chromefälgar

Ekströms satsning på juniorteam fullbordad

31 mars, 2011
18:39
Han ville ge våra unga racingtalanger samma chans som han själv fick i inledningen av sin karriär.

Därför startade han ett eget svenskt juniorteam. Satsningen växte rejält och den senaste säsongen tävlade Mattias Ekström Juniorteam med hela fem bilar – två i STCC och tre i JTCC. Nu är projektet fullbordat och den interna utvärderingen visar att det varit lyckat.

– För att svensk motorsport ska fortsätta att utvecklas och hålla sin höga kvalitet är det viktigt att vi släpper fram och vågar satsa på våra ungdomar. Därför känns det extra roligt att satsningen blev så bra, säger Mattias Ekström.

Det treåriga projektet inleddes år 2008. De två första åren drevs det i form av ett enbilsteam i JTCC. Inför fjolårets säsong öppnades nya möjligheter och satsningen utvecklades i samarbete med teamchef Tobias Johansson, teamets sponsorer och samarbetspartners till en helt annan nivå.

– Vi gick från att ha en bil på banan säsongen 2009 till att 2010 ha fem. Det har varit en riktig
utmaning och det hade aldrig kunnat genomföras med ett så bra resultat om vi inte haft så
engagerade sponsorer och samarbetspartners. Vi har också haft stor hjälp av Edward Sandström under hela satsningen, säger han.

Under projekttiden har ett flertal unga förare fått möjligheten att visa vad de går för. Och resultatmässigt har de gjort väl ifrån sig. 2010 vann till exempel Dick Sahlén en av STCC-tävlingarna och tog hem ytterligare två pallplatser. Kevin Engman slutade trea i JTCC och Gustav Rickhamre blev med sin femteplats utvald till Årets Rookie.

Mattias Ekström har haft en aktiv del i projektet, trots att han själv parallellt tävlat i DTM. Bland annat har han studerat hur förarna beter sig bakom ratten och i depån, hur de tränar, hur väl de förstår tekniken och om de är engagerade i teamet.

– Utifrån mina iakttagelser har jag försökt hjälpa dem att bli bättre på allt det där och därmed öka chanserna att lyckas, säger han.

Han tycker att det har varit mycket utvecklande att få jobba med samtliga i teamet – både förare och personal. Och förhoppningen är att alla med sina nya erfarenheter nu kommer att fortsätta utveckla och utvecklas inom svensk motorsport.

Nu fokuserar Mattias Ekström helt på DTM där han siktar på att ta hem sin tredje titel. Men den olyckliga handledsskadan han drog på sig vid ett träningsläger i februari gör att tillfrisknandet inför säsongsstarten blir en kamp mot klockan.

– Så här långt går rehabiliteringen enligt plan och jag siktar på att vara fullt frisk till premiären, avslutar han.