Timmy Hansen utvald till FIA-shootout

Landslagsföraren Timmy Hansen har blivit utvald som en av 19 förare att delta i en tre dagar lång shootout, för att försöka ta en plats i den första FIA Institute Young Driver Excellence Academy.
22 januari, 2011
00:13

Deltagarna kommer att bedömas i övningar som är designade för att utveckla kondition och prestation, media, gruppövningar och psykologi.

FIA, det internationella Bilsportförbundet, bad förare att ansöka till akademin via sina nationella förbund. En av de två som Svenska Bilsportförbundet valde ut till uttagningsprocessen är Timmy Hansen, 19-årig talang i racing från Götene. I somras slutade han på tredje plats i den tuffa internationella serien Formula BMW Europe.

Till shootouten i Melk Österrike kommer unga förare från hela världen. Bland de utvalda finns vinnare av olika serier, från bland annat Formula BMW Europa, ADAC Formel Masters, F4 Eurocup och Junior världsmästare i rally.

Endast tio av de 19 utvalda kommer att få vara med i akademins program. För att gå vidare behöver de visa att de kan prestera i körning och andra övningar under tre dagar. Minst en av de slutligen utvalda förarna kommer att representera FIA Institutes fem bidragsregioner där västra och norra Europa utgör en.

- Det är en stor ära att bli uttagen och väldigt spännande. Jag ska självfallet göra allt jag kan för att ta en plats bland de tio främsta, säger Timmy Hansen.

FIA Institute samarbetar med Alex Wurz, tidigare F1-stjärna och tvåfaldiga vinnaren av Le Mans samt Robert Reid, tidigare co-driver i Rally-VM, för att leda uttagningen och träningsprogrammet. På uttagningen i Melk, Österrike, kommer de att leda övningar som är designade för att utveckla kondition och prestation, media, gruppövningar och psykologi.

De primära målen med akademin är att förbereda unga förare att tävla på högsta nivå, att öka deras kunskaper inom körning och vägsäkerhet, och att aktivt marknadsföra säkerhet, rättvisa och ansvarskänsla både på och bredvid banan. FIA Foundation stödjer akademin ekonomiskt och den sköts av FIA Institute som en part i Motor Sport Safety Development Fund’s Young Driver Safety Programme.

– Akademins mål är att säkerställa att våra framtida stjärnor inte enbart är snabba utan att de även har utbildning och attityd som du behöver för att lyckas på den högsta nivån. Alex och Robert har gjort precis det och deras medverkan är ovärderlig i det här viktiga projektet, säger Prof. Sid Watkins, FIA Institute President.

Timmy Hansen är en del av Racing Landslaget och Svenska Bilsportförbundet kommer att fortsätta utvecklingen och stödet lokalt, med erfarenheter från FIA och andra sporter.

– Det är roligt att Timmy Hansen kommit med i uttagningen med den stora konkurrens som finns från FIA´s alla medlemsländer. Detta ligger helt i linje med Svenska Bilsportförbundets Talang och Elit plan och Landslaget, där vi vill utbilda våra svenska förare till att bli konkurrenskraftiga internationellt. Ett exempel är att knyta våra erfarna bilsportstjärnor till denna satsning som föreläsare och mentorer, säger Thomas Jansson, Förbundsdirektör på Svenska Bilsportförbundet.