Chromefälgar

Personbilsmekaniker redo för EM

Personbilsmekanikern Lars Kvick är redan svensk mästare i sitt yrke. Nu har han chansen att bli bäst i Europa. Den 9 december går startskottet för EuroSkills, EM i yrkesskicklighet, i Lissabon.
3 december, 2010
07:50

Lars Kvick, 21, har förberett sig genom kurser på bland annat Volkswagen i Södertälje och specialträning på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Framför allt tränar han varje dag när han arbetar på Bilmetro i Hudiksvall, en auktoriserad verkstad för Volkswagen.

– Volkswagen sponsrar EuroSkills och det innebär att jag har arbetat ett antal år med det bilmärke som är med i tävlingen, vilket är en klar fördel, säger han.

I EuroSkills består tävlingen av sex uppgifter som ska genomföras under tio timmar. Lars ska bland annat testas i motorstyrning och diagnostik av en bensin- respektive en dieselmotor, felsökning och reparation i elsystem samt kontroll och reparation av broms- och stabilitetssystem. Det är Motorbranschens yrkesnämnd, ett samarbete mellan arbetsgivare och fack, som står bakom deltagandet i EuroSkills. Innehållet i motorbranschens yrken förändras i takt med den tekniska utvecklingen och det finns ett stort behov av duktiga mekaniker som behärskar elektronik och IT.

– Genom att uppmärksamma unga, duktiga yrkesutövare vill vi främja rekryteringen till motorbranschen. Vi behöver fler som är lika engagerade, intresserade och proffsiga som Lars, säger Caj Luoma, ordförande för Motorbranschens yrkesnämnd.

Tävlingsspråket i EuroSkills är engelska, men det är inget som avskräcker Lars Kvick. I gymnasiet gjorde han praktik i England under tre veckor och då fungerade det bra med språket. Inte heller att tävla inför publik gör honom särskilt nervös. Han känner att han har en bra form inför avresan och säger sig ha tävlingsstrategin klar:

– Att tänka logiskt och inte krångla till det för mycket. Då löser sig det mesta.