Chromefälgar

Rydell gav ökad puls åt bilsportlandslaget

Under flera år har unga talangfulla förare utbildats på Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Lidingö, i bland annat kost och mental träning.
13 juli, 2010
18:10

Fokus på dagens träff var att lyssna till erfarna förare som Rickard Rydell och utifrån det bygga vidare, inte minst fysiskt, på att bli bästa nation inom bilsport.

Yngste deltagare var Viktor Öberg från Borås, äldst VM-föraren Rickard Rydell som förra året körde WTCC. Viktor kör ännu så länge karting, den växlade klassen KZ2.

- Jag hoppades det skulle vara roligt, och det har det varit. Intressant var att lyssna på Rickard Rydell när han berättade om sin träning, säger Viktor Öberg.

Första passet workshop handlade om vilket stöd en elitidrottare behöver inom bilsport.

- Jag visste inte vad som krävdes av mig när jag kom ut internationellt. Att jag som förare bara är en tredjedel, bilen och teamet är lika viktiga delar, menar Rydell.

Själva förardelen är lätt att påverka genom att träna fokusering och förberedelser.

- Inför varje tävling mätte SEAT-teamet pulsen och sedan 2000 har jag laddat ner alla mina pulsvärden under träningar i datorn. Det sätter press på mig själv att träna mer. Ska man vara skärpt i slutet av ett race måste man träna med hög puls, fortsätter Rydell.

För egen del hade han senare på dagen inga problem med vare sig joggning, dragkamp eller fotbollsmatch mellan racing- och rallyförare.

Svenska Bilsportförbundet har som mål att hjälpa och utbilda de riktigt unga talangerna.

- I det arbetet är det viktigt att vi tar hjälp av erfarna förare som Rickard Rydell och Sebastian Hohenthal, samt Marcus Ericsson som mycket väl kan vara vår nästa stjärna i Formel 1. Vi ska bygga nya stjärnor som i sin tur ska bereda väg för nästa generation upp i topp, säger förbundsdirektör Thomas Jansson.

Följande förare deltog under dagen:

Rickard Rydell, Vaxholm
Sebastian Hohenthal, Mora
Marcus Ericsson, Kumla
Jimmy Eriksson, Tomelilla
Felix Rosenqvist, Malmö
Timmy Hansen, Götene
Andreas Simonsen, Göteborg
Philip Forsman, Segeltorp
David Johansson, Lidköping
Johan Larsson, Lidköping
Victor Henriksson, Nynäshamn
Jocke Nyman, Östersund
Ramona Karlsson, Stockholm
Miriam Walfridsson, Ljung
Fredrik Åhlin, Hammarö