Chromefälgar

Sveriges bästa utses denna vecka

19 maj, 2010
22:59
Sveriges yrkesutbildningar får en vecka i rampljuset. 18-21 maj i Göteborg koras Sveriges yrkesskickligaste ungdomar. Däribland Sveriges främste fordonsmekaniker som vinner en biljett till Yrkes-VM i London 2011.

Tre lag, Norrland, Svealand och Götaland. Laguppställningen består av fyra ungdomar upp till 21 år, två bilmekaniker, en bilskadereparatör och en fordonslackerare. Varje lag får en bil med tio inbyggda fel. Utmaningen blir att hitta felen och åtgärda dem, snabbt noggrant.

Vinnare utses av en domarjury som består av en huvuddomare per yrkeskategori och i prispotten ligger en biljett till Yrkes-VM i London 2011.

- Att motorbranschen är med på Yrkes-SM är ett sätt för oss att exponera de olika yrkeskategorier som finns i fordonsbranschen idag och vad de kräver för kompetens, säger Caj Luoma, ordförande i Motorbranschens Yrkesnämnder.

Merparten av deltagarna på Yrkes-SM studerar på någon av Sveriges gymnasiala yrkesutbildningar. Inom motorbranschen är det den främsta rekryteringsbasen för den teknikintensiva bransch som står med ett skriande behov efter kompetent arbetskraft.

- Motorbranschen är en framtidsbransch, här finns jobben och de främsta utmaningarna är att mätta behovet och möta de ökade kompetenskraven. Detta gör det också viktigt att jämföra Sverige med andra länder. En bil idag kan produceras var som helst och kommer att hitta sin kund någonstans i världen. Den kommer att behöva servas och då måste arbetskraften och kompetensen finnas där, säger Luoma och tillägger:

- Att skicka våra ungdomar till VM gör att vi kan jämföra och se vad svenska utbildningar gör bra idag och vad vi kan bli bättre på.

Från Motorbranschen ställer totalt 16 ungdomar upp i Yrkes-SM. Dessa ungdomar är plockade från hela Sverige och någon av dessa kan alltså bli den som får försvara Sveriges färger internationellt.