Chromefälgar

SMI leder teknikforum på mässa

19 april, 2010
19:05
Swedish Motorsport Industry arrangerar Teknikforum inom Automotive, Motorsport och Ingenjörskonst på Göteborg Motorshow.

Förra året arrangerade SMI Formula Student Clinic under STCC på Gelleråsen i Karlskoga. I år kommer ett liknande event att genomföras i samband med STCC CityRace i Göteborg 4-5 juni. På Göteborg Motorshow kommer under torsdagen ett teknikforum att hållas där betydelsen av högre utbildningar inom automotive-sektorn belyses.

Tony Ring, VD för Swedish Motorsport Industry leder forumet där bl.a. Kjell Nilsson, VD för Semcon, Derek Crabb, vice VD Powertrain Engineering, VCC och Benny Wallin, Marknadschef på Motorbranschens Yrkesnämnder deltar tillsammans med Formula Student-teamen från Chalmers, KTH och universiteten i Karlstad och Lund. Teamen kommer sedan att stå kvar på mässan hela helgen, det är första gången som samtliga 4 svenska Formula Student team ställer ut tillsammans med sina egenhändigt byggda bilar.

- Formula Student handlar om att trygga återväxten och få fram framtidens experter inom automotive-sektorn både nationellt och internationellt. Dessa unga högutbildade ingenjörer skall ses som potentiella nyrekryteringar och/eller framtida kunder.

- Förhoppningen är att så många som möjligt från både näringslivet och skolor skall ta chansen att öka kunskapen om programmet och vikten av det, säger projektledaren och grundaren till idén; Pialill Ring.

Formula Student är ett utbildningsprojekt för ingenjörsstudenter, en tävling mellan universitet som går ut på att i enlighet med ett strikt hållet regelverk konstruera, bygga och testa en liten formelbil. Slutmålet är att tävla mot ca 100 andra universitet från hela världen på anrika Silverstonebanan i England i juli. Förutom projektets tekniska aspekter, syftar projektet till att utbilda de blivande ingenjörerna inom ledning och marknadsföring som också är viktiga färdigheter i arbetslivet.

Skillnaden mellan Formula Student och de vanliga kurser en blivande ingenjör läser, är att studenterna följer produkten genom koncept, konstruktion, tillverkning, byggande och testkörning; ”blev det som det var tänkt?”. Det ger studenterna en ovärderlig erfarenhet av hela kedjan från idé till färdig produkt och en systemsyn som är efterfrågad av industrin.