Chromefälgar

Ung talang får dispens

22 mars, 2010
07:36
Danielsson Motorsport, DMS, fortsätter sin satsning på unga talanger och JTCC i år. Kim Andersson, 15 år, från Säffle Motor Club debuterar i JTCC för DMS i en Seat Leon och blir därmed den yngste föraren hittills i mästerskapets historia.

 DMS avslutade fjolåret med fyra raka segrar i JTCC men Kim känner ingen press.

- Det ska bli jättespännde, säger Kim. Jag är med för att få lära mig så mycket som möjligt i år, resultaten får komma när de kommer. Lite nervöst känns det, men jag är i goda händer hos Alx och hans team, och jag kommer att få det stöd jag behöver.

Alx Danielsson blev uppmärksammad på den unge talangen av Camaro Cup-föraren Magnus Krokström och Kim fick förra året möjlighet att testa för DMS.

- Det var äldre förare var på plats, men Kim var snabbast av dem alla trots att han då bara var 14 år gammal. Vi fick god kontakt och sedan dess har vi jobbat på att hitta ett samarbete, säger Alx. Kim är en jättetalang som har alla förutsättningar att gå långt i karriären.

För att få köra JTCC trots sin unga ålder var Kim tvungen att få dispens av Svenska Bilsportförbundet, SBF.

- Det är inte ofta talanger som Kim dyker upp och i motorsportsverige måste vi ta hand om dem på bästa sätt. Jag är väldigt glad att jag och SBF hittade en väg fram för att ge Kim åldersdispens så att vi tillsammans ska kunna utveckla hans karriär på bästa sätt, säger Alx.

Kim Andersson började köra karting redan när han var tre år gammal och när han fyllde åtta fick han sin första bil, en Fiat 600, som han rattade runt på isen hemmavid. Kim tog under 2008 och 2009 hem riksmästerskapet för juniorer i crosskart och under fjolåret tog han också steget upp till fullvuxna bilar och blev tvåa i Clio Cup. I helgen som just var vann Kim både heaten i sin klass när första deltävlingen i isracing SM avgjordes i Robertsfors.

- Kim är något av en multitalang och allkonstnär bakom ratten. Is, grus, asfalt, spelar ingen roll, han behärskar alla underlag och det är ovanligt vid hans ålder, säger Alx. Han är en av de mest spännande förare jag har haft nöjet att arbeta med och det kommer att bli enormt intressant att följa och hjälpa honom i JTCC.

Rasmus Mårthen, 17 år, är även klar för DMS och JTCC. Mora-sonen, som under fjolårets debutsäsong i JTCC körde för Mattias Ekströms stall.

- Jag kan banorna och DMS är ett starkt team som vet hur man jobbar med unga talanger, säger Rasmus. Jag kommer att trivas bra med Alx och hans gäng och det tror jag kommer att ge resultat.

Rasmus Mårthen har tävlat i karting sedan 2003 och till hans främsta framgångar hör segern i riksmästerskapet i Formel Yamaha, 2008. Från och med årets säsong ingår Rasmus i DMS utvecklingsprogram för unga förartalanger, Young Gun Programme.

- Jag är väldigt imponerad av Rasmus attityd. Han satsar stenhårt på motorsporten och vill oerhört mycket, säger stallchefen Alx Danielsson. Genom Young Gun Programme kan vi hjälpa Rasmus till rätt förutsättningar att lyckas i karriären.

Rasmus Mårthen kommer att köra i en av Danielsson Motorsports två Seat Leon-bilar, den andra körs av Kim Andersson, klar sedan tidigare.

- Vi tycker att vi har hittat en väldigt stark förarkombination i år, säger Alx. Det kommer att bli väldigt spännande att se vad våra två talanger kommer att kunna prestera.