Chromefälgar

Sveriges bästa unga bilsportmekaniker heter Ricky Rasenius

27 januari, 2010
16:27
22 årige Ricky Rasenius var nog en av Bilsportgalans gladaste pristagare när han i lördags vid Bilsportförbundets stora galakväll i Örebro, fick ta emot det prestigefyllda priset Young Technician Award som delas ut årligen sedan 2006 till landets bästa unga tävlingsmekaniker under 25 år.

Priset instiftades av Motorbranschens Yrkesnämnder, tillsammans med Svenska Bilsportförbundets SMSC-satsning på unga svenska talanger på elitnivå i rally och racing och består av ett stipendium på 15 000 kronor för utbildning eller studieresa inom tävlingsmekanikerområdet.

Ricky är sin unga ålder till trots, en mycket erfaren och uppskattad tävlingsmekaniker. Under fjolårets säsong jobbade i Ferrariteamet Scuderia Rosso, där teamchefen Niklas Thorvaldsson redan vid första träningen såg Ricky ta en nyckelroll i teamet. Bland de förare han jobbat med i teamet märks Alx Danielsson och Tony Ring

Men Ricky har inte bara jobbat med svenska racingteam, han har också arbetat som mekaniker i det internationella Formel 2 mästerskapet, vilket räknas som en av de mer avancerade formelbilsklasserna strax under Formel 1.

Där har Ricky Rasenius haft en ansvarsfull nyckelroll som ansvarig för Tyske föraren Tobias Hegewalds bil i mästerskapet. Richards Gates, Race Operation Manager FIA Formula 2 Championship sammanfattar i sin nominering av Ricky:

”I have worked with, and employed over 100 technicians and believe Ricky is at the top level for his age and experience.” Ett fantastiskt omdöme som Ricky kan vara mycket stolt over.

Så här säger Ricky själv dagen efter att han fått utmärkelsen:

– 2009 var ett riktigt tufft år med både Ferrari Challenge och Formula 2, så att få denna utmärkelse känns verkligen kul och uppskattningen som jag känner inspirerar verkligen i den fortsatta karriären som tävlingsmekaniker, säger han och berättar också att han nu tagit steget att starta ett eget företag, som på konsultbasis tillhandahåller mekanikertjänster till teamen.

Juryn beslutade att i år att ge ett extra hedersomnämnande i form av ett diplom till Caroline Carlsson, Helmia Motorsport. Teamets chefsmekaniker Sven-Inge Neby bedömer Caroline som är en av de bästa unga praktikanter han mött under alla år i sporten. Caroline själv var mycket förvånad och överraskad över hedersomnämnandet.


– Jag blev jätteglad över att mitt arbete uppskattas av teamet och är väldigt tacksam för Helmia Motorsport, som gett mig chansen, säger Caroline som nu kommer att satsa fullt ut på att förverkliga planerna på sitt drömjobb som tävlingsmekaniker.

Benny Wallin ansvarig för MAF och Bilproffs.se satsning på motorsporten som rekryteringsplattform för framtidens medarbetare i motorbranschen är nöjd med utfallet av samarbetet med Bilsportförbundet.

– Årets mottagare av utmärkelsen Young Technician Award styrker oss i uppfattningen om att vi valt rätt väg. Inte minst det faktum att årets pristagare även nominerades av två internationellt aktiva team på hög nivå är en bekräftelse på detta.

Dessa ungdomar är mycket goda ambassadörer för både mekanikeryrket och bilsporten.
Nu tar vi nästa steg tillsammans med bilsporten, ökat fokus på svenska tävlingsmekaniker med internationella ambitioner på elitnivå är en del i viktig detta avslutar Benny Wallin.