Chromefälgar

800 000 såg Bonhomme vinna Red Bull Air Race Championship

5 oktober, 2009
19:30
Paul Bonhomme vann 2009 års mästerskap i Red Bull Air Race på söndagen efter en nagelbitande sista deltävling i Barcelona.

Inför 800 000 åskådare lyckades han hålla undan för värsta konkurrenten Hannes Arch från Österrike, vinna racet och ta sin första titel i flygsportens vm för raceflygning. Både 2007 och 2008 slutade Paul Bonhomme som tvåa i mästerskapet och det var ingen tvekan om hur mycket segern betydde för honom.

– Det är helt fantastiskt, tack Barcelona!, skrek Bonhomme ut över radion i cockpit när han fick besked om vinsten från flygtornet.

Segern innebar att britten säkrade 67 mästerskapspoäng, sju mer än fjolårets mästare Arch som slutade på 60 poäng. Sensationell trea i sammandraget var rookien Matt Hall från Australien med 36 poäng.

Barcelona bjöd på vackert väder och cirka 25 graders värme. Tvåa i racet runt den 6,4 km långa banan med 15 luftfyllda slalomportar blev Nigel Lamb från Storbritannien. Tysken Matthias Dolderer, en av mästerskapets färskaste piloter, vann publikens hjärtan när han tog sin första pallplats och kom trea.

Under kvalet hade han fått se sin fyrpoängsledning minska till tre poäng efter att Hannes Arch flugit bäst av alla i startfältet och fått en extrapoäng för snabbaste kvaltid.

– Jag är extremt lycklig, kommenterade Bonhomme sin titelseger. Det har varit hårt arbete och ett otroligt psykologiskt tryck, men nu är vi där. Allt handlar om hur man hanterar trycket när det väl gäller.

Bonhomme var seriens jämnaste pilot med tre segrar och tre andraplatser. Det trots att hans Edge 540 inte var lika snabbt som Archs flygplan under större delen av säsongen.

– Det har varit en bra fight hela året, sade Hannes Arch. Paul fick ingenting gratis och jag satte hela tiden press på honom genom att flyga de snabbaste tiderna. Trots att jag förlorade i år är jag nöjd med min insats eftersom jag har gett allt. Vi får se vad som händer nästa år.

Totalt kom över 1,2 miljoner människor för att se säsongsavslutningen i Red Bull Air Race World Series under tävlingshelgen i Barcelona.