Chromefälgar

Fullträff för Formula Student under Kanonloppet

18 augusti, 2009
06:15
I fredags arrangerade Swedish Motorsport Industry och Stål & Verkstad för första gången en Formula Student Clinic i Sverige i samband med Kanonloppet på Gelleråsbanan i Karlskoga.

Formula Student är ett universitets program som handlar om att designa och bygga en ensitsig formel bil i projektform och där slutmålet är att tävla mot 105 andra universitet från 23 länder i Europa.

Samtliga svenska universitet som deltar i tävlingen fans representerade.  Ett 50 tal studenter från Chalmers, KTH och universiteten i Karlstad och Lund fanns på plats och visade upp årets modell av Formula Student bilen. Under förmiddagen höll ett antal företag och organisationer som Semcon, Stål & Verkstad, Svenska Bilsportförbundet och SMI kortare anföranden. Jonas Jarlmark som är raceengineer för Fredrik Ekblom i Biogas teamet, har en bakgrund som student på KTH och hade mycket att berätta för entusiastiska åhörare i form av motorsport intresserade studenter.

- Programmet Formula Student ser till att man gör nybörjar misstagen under utbildningen och står bättre rustad när man kommer ut hos företagen och jobbar i skarpt läge, sa Jonas Jarlmark.

Anförandet från Helena Raunegger på Stål & Verkstads handlade om vad näringslivet i Värmland anser om Formula Student som utbildning. Företagen var överens om att programmet ger mycket bra praktisk kunskap, nätverk och är ett utmärkt komplement till studier. Sammantaget leder det till fullfjädrade och duktiga ingenjörer som förhoppningsvis stannar i Värmland.

Studenterna var mycket nöjda med arrangemanget och fick möjligheten att visa upp bilarna i ett uppvisningsheat under fredags eftermiddagen. På lördagen fanns bilarna utställda i STCC depån och rönte stort intresse hos såväl publik som branschfolk.

- Formula Student handlar inte så mycket om racing utan det handlar mer om att få fram framtidens experter inom automotive sektorn.

Formula Student tryggar återväxten för ingenjörer inom såväl motorsport som bilbranschen både och nationellt och internationellt. Vi måste lyfta fram programmet och göra det mer välkänt eftersom studenterna är oerhört vikiga som företagets framtida anställda eller som framtida kunder, avslutar projektledaren Pialill Ring.