Chromefälgar

SSK öppnar för nygammal racingklass i Volvo Original Cup

24 juni, 2009
06:31
Stockholms Sportvagnsklubb kommer med en nyhet mitt under säsongen; man skapar en ny klass för Volvo Original Cup, men den är inte helt ny utan ett kliv ”back to basic”.

Den nya klassen heter Volvo Original Classic och bygger på ursprungsreglementet. För några år sedan körde man Volvo Original på alla underlag. Snö, is, grus, bana och backe, men under årens gång har bilarna specialiserats alltmer på sin ”egen” disciplin och det gränsöverskridande tävlandet ebbade ut. Rallybilarna skiljer sig en hel del från racingbilarna idag. Tanken med den nya klassen är att få rallyförarna tillbaka till racerbanan igen.

- Volvo Original på bana var en mycket stor klass för några år sedan, men nu är det bara en handfull kvar. Vi vet att det finns rallyförare som är sugna på att prova och i och med denna nya klass ges de en bra möjlighet att komma tillbaka, säger SSK´s ordförande Mikael Carlsson.

Det som skiljer sig i det nya reglementet är bl a att man måste köra på 15”-hjul med 50, 55 eller 60 profil. Däcksmärket är fritt, men däcket måste vara DOT-märkt och ej regummerat. Bilen, måste precis som i rally, vara registreringsbesiktad. Förarna som innehar rallylicens får gå en kort racingutbildning hos SSK för att få racinglicens. Den nya klassen introduceras redan till helgens tävling på Kinnekulle Ring, men det är nog mest troligt att förarna hinner komma med i större skala till nästa tävling som är Raceweekend på Kinnekulle i slutet av juli.

En annan nyhet som också släpps den här veckan är att Volvo 855 Estate, alltså kombin släpps in i racingreglementet – 25 år efter den introducerades i BTCC.

De kända Volvoprofilerna Mikael ”Lången” Pettersson och Carleric Johansson ligger bakom arbetet med förändringarna i reglementet.

– Jag hoppas att SSK får ett trevligt tillskott av nya förare i och med den nya klassen och jag hoppas att vi inom en snar framtid får återse Volvo All Championships i SSK´s regi, säger Carleric Johansson.