Premiär i helgen för SSK racing på Kinnekulle Ring

6 maj, 2009
18:07
Den anrika SSK-Serien som sedan 1971 anordnas av Stockholms Sportvagnsklubb kör årets premiär på hemmabanan Kinnekulle Ring den 9-10 maj.

Racingåret inleddes redan för några veckor sedan med en testhelg på Kinnekulle som var mycket välbesökt. Många passade på att gasa bort rattrosten. Till helgen kan vi se fram emot sju standardbilsklasser, en formelbilsklass, Superkart och Drivers Open.

SSK´s juniorer, som kör Renault Clio, har fått ett tillskott på sex unga och hungriga förare och ytterligare någon lär vara på väg in i serien. Till premiärracet är det tio juniorer anmälda. Det finns med andra ord hopp om framtiden för svensk racing!

Det är nykomlingar i princip alla klasser och det kommer att bli spännande att se vad dessa kan uträtta mot de gamla rutinerade förarna under året. Superkart kör även i år två serier i Sverige, dels SM och dels SSK-serien. En SM-tävling kommer att köras ihop med SSK senare i sommar och nu till premiären är det 14 förare föranmälda. Classic Formula är gästklass i helgen och det är historiska formelbilar. Det är en salig blandning med allt från Formel Vee, Formel Ford till F3.

En nyhet denna helg är Drivers Open. Det är en av SBF´s rekryteringsklasser. Man kör med helt vanliga gatbilar eller ”Svensson-bilar” om man så vill. Kravet på bilen är att den skall vara helt standard samt besiktad, skattad och försäkrad. Kravet på föraren är att han/hon har körkort och hjälm. Man får faktiskt köra från det år man fyller 16 år, under förutsättning att man har en juniorlicens.

Man kör ett specialprov eller en specialsträcka, precis som i rally, men topphastigheten får inte överskrida 80 km/h. Man skulle kunna kalla Drivers Open för rallysportens motsvarighet till Folkrace! Helgens tävling körs i samarbete med Bengtsfors MotorClub som troligen har mest erfarenhet av Drivers Open i Sverige. De har arrangerat tävlingar sedan 2007 och de kör i snitt en tävling per månad. Intresset för denna sport har ökat lavinartat i Bengtsfors och vid den senaste tävlingen kom 68 förare till start.

– Det är framför allt enkelheten som har varit nyckeln, du tar den bil du har och sedan är det bara att köra, säger Bengtsfors MC´s ordförande Sören Tolldin.

– Att startavgiften bara är 200 kr är nog också en bidragande faktor i dessa tider, fortsätter han. Drivers Open kommer att köras på söndag förmiddag på Kinnekulle Ring.

I år kommer SSK-serien att köras vid sex tillfällen. Fyra gånger på Kinnekulle Ring samt en gång i Karlskoga och Falkenberg. Klasserna kommer att variera under året. Vi kommer att få se flera norska gästklasser som t ex Formel Basic, Seven Racing, Standard Production, GT och Shortcar. Vi kommer att få se långlopp i form av NSHC och ERCup samt sprintklasserna Radical och Ginetta Cup.