Chromefälgar

Få chansen att bli gästmekaniker i samarbete med Bilproffs.se

24 februari, 2009
00:01
För 6:e året i rad hjälper Bilproffs.se, som är Motorbranschens Arbetsgivare Förbunds varumärke i rekryteringssammanhang, tillsammans med SBF:s elitsatsning SMSC, unga blivande fordonsmekaniker ut i rally och racingteamen, såväl i Sverige som internationellt.

Vid det här laget har över 100 elever från fordonsprogrammets årskurs två och tre genom åren tagits ut till gästmekaniker. 
Att det varit en lyckad rekryteringssatsning råder ingen tvekan om. När gästmekanikerprojektet inleddes hade man svårt att fylla platserna på gymnasieskolans fordonsprogram. Idag har man 2-3 sökande på varje tillgänglig utbildningsplats.
Givetvis är det många olika faktorer som bidragit till det ökade intresset för fordonsteknikeryrket, men den enskilt viktigaste komponenten har trots allt varit den popularitetsökning och statushöjning som satsningen på bilsporten givit.

Några höjdpunkter under dessa år är gästmekanikerplatserna hos Formel 1 teamet Jaguar Racing och hos Mercedes DTM-team Persson Motorsport där Fredrik Larsson sedermera avancerade från gästmekaniker till anställd racingmekaniker med ansvar för bland annat f.d. F1 föraren Jean Alesis bil.

Inför 2009 års tävlingssäsong kommer Bilproffs.se att erbjuda ca 20 sökanden möjlighet att pröva på som gästmekaniker, fördelat på ca 15 praktikplatser i vissa fall med möjlighet att inordna i fordonsutbildningens APU. (arbetsplatsförlagd utbildning) Resterande 5 platser kommer att erbjudas som ”prova på platser” vid några tävlingstillfällen.

Bland några av teamen som i år tar emot gästmekaniker märks bland annat Alx Danielsson med sitt team DMS som tävlar i Porsche Carrera Cup och JTCC, Micke Kågered i dragracing och Team CaWalli i Formel Renault och Pro Superbike.

Dessutom erbjuder Ferrari Challengeföraren Tony Ring gästmekanikerplatser i den internationella Ferrari-serien, med tävlingar runt om i Europa.
Nytt för i år är samarbetet med Ford Team RS, som tävlar i både rally och i Rallycross med bl,a, Marcus Grönholm som förare.

Sista ansökningsdag för den som vill meka Ferrari i internationell racing är redan nu den 10 Mars. Vilka som till lsut får chansen till kanske sommarens största racingäventyr står klart när de uttagna presenteras i samband med Bilsport Performance Show i Jönköping under påskhelgen. För övriga gästmekanikerplatser är absolut sista ansökningsdag den 31 mars.

Det är liksom förra året också möjligt för alla som är under 25 år och som gått ut fordonsprogrammet med godkänt i branschens slutprov att söka som gästmekaniker, under förutsättning att man antingen arbetar i något av branschens företag eller är arbetssökanden.

Mer information och ansökningsformulär finner man på www.bilproffs.se