Chromefälgar

Nordiskt mästerskap i Bilorientering

26 september, 2008
10:31
På lördag ska bilarna hitta runt i Söderhamns kommun när SMK Söderhamn arrangerar Bil-O med Oscarsnurren som SM deltävling 2 och Nordiskt Mästerskap deltävling 3 med deltagare från Sverige, Danmark och Finland.

Klubbens banläggare Bo Haraldsson som själv varit duktig och flitig Bil-O deltagare har lagt banorna som sträcker sig från runt Flygstaden i Söderhamn och kör så pass långt som Rengsjö i väster innan man vänder tillbaka. Oscarsnurren som tävlingen heter startar på lördag eftermiddag vid 16 tiden från Funemässen på Flygstaden. Banan är totalt 13 mil varav 9 mil är O-sträckor som går på allmänna vägar och fördelade på åtta olika körprov. Men det gäller för deltagarna att hitta vägarna då äldsta kartan är från 1950 och den så kallade vägen eller rättare sagt stigen på den kartan är svårhittad nu drygt 50 år senare med tanke på växtligheten.

Nu har man inte bara en karta utan ett antal och dessutom i olika upplösningar vad gäller skalan på dessa. Så om ni undrar på lördag kvällen vad det är som ser ut att vara vilsna i skogen och lysen som far fram och tillbaka sökandes, så är det ett gäng hängivna orienterare i bilar som far fram och tillbaka och letar kontroller. Senast SMK Söderhamn arrangerade Bilorientering var 1996 och den tävlingen talas det fortfarande om bland hängivna kart sökarna som körde den SM deltävlingen där ingen var helt felfri i mål.

Nu är det är 43 ekipagen totalt med 19 stycken utländska från Danmark och Finland som ska göra upp på denna tredje deltävling av fyra i NEZ mästerskapet för Bilorientering som avslutas i Norge den 1/11.

Favoriter till denna tävling räknas det Danska Subaru Impreza ekipaget med Harald och Jan Søndergaard, Ikast MK i bilen och för Svenska delen så kommer Kenneth Lannermo och Ulf Andersson, Skepptuna MK att försöka vara framme i täten med tanke på att paret ligger tvåa i NEZ tabellen efter sin senaste tävling i Finland med sin VW Golf. Även Jonas och Per Helander från Ludvika MS har god potential där man just var tvåa totalt i Finlands deltävling senast med en Toyota RAV4. Hans-Erik Haraldsson, Norrhammars MK med Mikael Andersson, Degerfors RC vid sin sida kommer att vara med i toppen med sin Audi 80 Q som tidigare SM vinnare enligt bror Bo som banläggare.